Dev Düelloda İkinci Perde

Berk Bekgöz, 343 Digital takipçileri için Fenerbahçe - Galatasaray maçını değerlendirdi.

Dev Düelloda İkinci Perde

   Dev Düellonun İlk Perdesi

 

İlk perdenin galibi bana göre Galatasaray oldu. Bu sezon bu düelloların çok fazla olacağını söyleyebiliriz. Sebebi ise ligin iki şampiyonluk adayı ligdeki iki maçın dışında Süper Kupa’da da karşı karşıya gelecekler. Buna ek olarak iki güçlü takımın Ziraat Türkiye Kupası’nda da karşılaşma ihtimalleri oldukça yüksek. Ayrıca sezon boyu psikolojik savaşlarda ve sosyal medyanın acımasız ve keskin algı oyunlarında karşı karşıya geliyorlar, gelmeye devam edecekler. Başlangıç planları açısından baktığımızda, her iki takım da beklediğim gibi çıktı. İrfan Can Kahveci; merkez orta sahaya kaydırıldı. Kayserispor maçında "Ben geri döndüm, buradayım" diye performans gösteren Cengiz Ünder’in özellikle topu içeri çeken ve plase şut tehdidi yaratacak olup Barış Alper Yılmaz’a karşı oynaması ve hücum gücünün bu sezon daha istikrarlı gözüken Fenerbahçe’nin üstünlük sağlamasını beklerdim. Ancak Fred’in olmadığı senaryoda yine gördük ki Szymanski çok geriye gelerek oyun kurma görevini aldı. Dolayısıyla koşularını atamadı. O öyle olunca da Edin Dzeko daha geride topla buluştu. 15 tane ikili mücadeleye girdi. Aslında sadece Fred’in olmadığı değil; bu üç oyuncunun arkalı önlü oynayabildiği senaryoda çıkan istatistik Fenerbahçe’nin gollerinin %76 oranına tekabül etmesi. Dolayısıyla Fenerbahçe'nin ara transfer döneminde Fred ile yan yana oynayabilecek, Fred tarzında bir orta sahaya; zaman zaman ise o olmadığında alternatif olabilecek bir isme ihtiyacı var. Dzeko olmadığında ise onun gibi alan açabilen, anahtar pası verebilen ve ceza sahası içerisinde etkili, onun benzeri bir oyuncu profiline de ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çünkü İsmail Kartal’ın oyununda bu profiller olmazsa olmaz görünüyor. Uzun maraton ve sakatlıklardan çok çeken bir Fenerbahçe, buna transferlerle önlem alabilir.

 

Tekrar derbiye döndüğümüzde, 43 dakika topun oyunda kaldığı bir derbi izledik. Hakemin oyunu gereksiz durdurduğu, iki yüksek bütçeli takımın hücum güçlerinin göz kamaştırdığı ancak bu güçlerini o veya bu sebeple kullanamamasıyla zevksiz bir derbi izledik. Galatasaray, Kadıköy’de oyun olarak kötü gözükse bile bence istediğini alan taraf oldu. Sonuçta, Fenerbahçe'nin sahasındaydı ve iç saha avantajını eskisi gibi Kadıköy'de kullanamamayı alışkanlık edinen bir Fenerbahçe olmaya başladı. Üçüncü perde yani son perde ise Galatasaray’ın kendi sahasında oynanacak maçta olacak. Bu arada Fenerbahçe’nin ise son yıllarda kendi sahasından çok Galatasaray deplasmanında daha iyi olduğu gerçeği ise bu maçı daha ilginç hale getirecek.

 

   Dev Düellonun İkinci Perdesi Süper Kupa

 

  Peki ya Süper Kupa maçında işler değişir mi? Nasıl bir karşılaşma olur?

 

Bana göre, iki farklı senaryo var. Birincisi, iki takım yine maçın uzamasını ve penaltılarında olduğunu varsayarak, yine birbirine önlem alan, risk almayan oyunu tercih edecek. İkinci senaryo ise ligdeki gibi stratejik taktiksel savaşların daha az yapıldığı; hücum gücünün ortaya çıktığı bir maç izlemek. Tabii ki bu mücadelede Fred'in oynayacak olması Fenerbahçe için çok önemli. Az önce söylediğim gibi, diğer oyuncuların rollerinin de oturmasına ve verim alındığı şekilde kalmasına yardımcı olan bir oyuncu Fred. Lig mücadelesinin nadir iyi gözüken isimlerinden biri olan Kerem Demirbay'ın üst üste bu tempoyu kaldırmasını zor gördüğümden ve Fred'in varlığından kaynaklı olarak; Galatasaray'ın bu sefer Kaan Ayhan ile başlamasını muhtemel görüyorum. Fenerbahçe'nin ise alışılagelmiş kadrosuyla, oturmuş oyun planı ile bu mücadelede daha iyi bir oyun sergilemesi muhtemel gözüküyor. Fenerbahçe'nin şutu daha fazla denemesi gerektiğini düşünüyorum. Szymanski ve İrfan Can gibi isimlerin daha fazla şut çekmesi gerekiyor. Dzeko’yu konfor alanından çıkarmamak gerekiyor. Tadic’in ise daha stabil olmak yerine oyunu yönlendiren isim olması gerekiyor, tıpkı Beşiktaş maçında olduğu gibi.

 

Ayrıca, Fenerbahçe'nin sürpriz ve anların oyuncusu çıkarması şart alternatiflerinden. Emre Mor, Ryan Kent ve Batshuayi isimleri çok az süre buluyor. Kadroda olduklarına göre, maçın gidişatına göre rakibi şaşırtmak ve farklı oyun oynayarak Galatasaray'ın önlem almasını zorlaştırmak adına farklı isimlerin denenmesi taraftarıyım. Galatasaray ise Fenerbahçe'nin gollerinin %58'ini uzun toptan yediğini hesaplayarak bir plan geliştirmiş. Okan Buruk basın toplantısında “Birinci bölgede değil, ikinci bölgede baskı yapmak Fenerbahçe’ye karşı daha mantıklı” demişti. Bu taktik tekrar düşünülerek, orta sahada kapılacak toplarla uzun atarak Fenerbahçe'yi zor duruma düşürmeye çalışacaklardır. Icardi ve Kerem Aktürkoğlu koşularına direkt olarak geçmek isteyeceklerdir. Pas oyunu oynarsa, Fenerbahçe'nin işine gelir ve o baskılarla Fenerbahçe istediği oyunu oynayabilir.

Yorumlar (0)

    Henüz hiç yorum yok...
Yorum yapmak için giriş yapınız...